Skip to main content

Veel mensen hebben last van zware benen en spataders. Dikwijls het gevolg van te weinig beweging. Ga je binnenkort op reis? Ook bij verre reizen moet je lang stilzitten en dat vergroot de kans op zware benen. Je bloedsomloop stimuleren is de boodschap om zware benen te voorkomen. Dat kan immers leiden tot spataders, trombose en chronische vaatziekten. Apotheker Piet Sollie geeft je enkele nuttige tips.

Spataders, waar komen ze vandaan?

Als we alle bloedvaten in ons lichaam zouden uitrollen, komen we aan een lengte van 100.000 kilometer aan bloedvaten. Dat is meer dan 2,5 keer de wereld rond. Door die aders stroomt ons bloed. Daar zorgt onze hartspier voor door elke minuut zo’n 80 tot 100 keer samen te trekken. Het hart is eigenlijk de motor die het bloed in de bloedvaten aandrijft. Die 100.000 kilometer aan bloedvaten kan je opdelen in drie soorten bloedvaten.

 1. Slagaders vervoeren zuurstof en voedingsstoffen vanuit het hart naar de rest van het lichaam.
 2. Haarvaten dringen diep in het lichaamsweefsel door om te zorgen voor een uitwisseling van zuurstof.
 3. Aders zijn bloedbanen in het lichaam die het bloed van de armen, de benen en de organen naar het hart voeren.

De aders in de benen hebben de zwaarste taak. Zij moeten immers het bloed tegen de zwaartekracht in terug naar het hart transporteren. Om ervoor te zorgen dat het bloed niet zomaar terugstroomt naar onze tenen, hebben we vaatkleppen in die aders. Als die vaatkleppen niet goed meer sluiten, kan het bloed niet meer volledig in de richting van het hart worden gepompt. Dat heet veneuze insufficiëntie. Gevolg: zware, pijnlijke benen en opgezwollen enkels. Als je deze eerste symptomen niet behandelt, kunnen er spataders ontstaan.

Van spatader naar trombose

Spataders leiden vaak tot een ontsteking van de vaatwand. Je kan zo’n ontsteking herkennen als je pijn hebt op een bepaalde plaats in de benen die dan ook nog eens warm aanvoelt. Die getroffen vaten veroorzaken dan weer een vertraging van de bloeddoorstroming. Een slechte bloeddoorstroming verhoogt op zijn beurt de kans op trombose (bloedklonters) en oedeem (vochtophoping). Een onbehandelde spatader kan ook tot chronische vaatziekten leiden waardoor de huid in het onderbeen bruin en dun wordt zodat die gevoeliger is voor infecties.

Onze producten die u hierbij kunnen ondersteunen:

Behandelingen

Er zijn verschillende manieren om spataders en veneuze insufficiëntie in het algemeen te behandelen. De niet-werkende ader kan worden verwijderd. Daarvoor bestaan verschillende technieken zoals dichtbranden of chirurgisch verwijderen van de ader. Meestal grijpt men bij de behandeling echter naar een minder ingrijpend hulpmiddel, een compressiekous.

Compressiekousen voorkomen spataders

Compressiekousen kunnen je helpen om spataders te voorkomen en veneuze aandoeningen te behandelen. Compressiekousen oefenen een druk uit op het been. Ze zijn zo gemaakt dat de druk aan de enkel het grootst is, naar boven toe vermindert de druk. De kous moet zo de bloeddoorstroming bevorderen.

Let op, verwar ze niet met steunkousen. Steunkousen geven extra steun aan het been, die worden gebruikt bij vermoeide benen, spierkrampen en voor mensen met een staand beroep.

Toverhazelaar versterkt de bloedvaten

Fytotherapie en antioxidanten kunnen erg nuttig zijn bij de behandeling van (chronische) veneuze insufficiëntie. De Hamamelisplant of Toverhazelaar wordt hiervoor veel gebruikt. In die plant zitten looistoffen die ervoor zorgen dat de bloedvaten nauwer en sterker worden. Vernauwing van de bloedvaten. Dat klinkt niet gezond in de oren? De Toverhazelaar bevat ook antioxidanten zodat de bloedvatwanden vrij blijven van cholesterolaanslag. Conclusie: een betere doorstroming van het bloed is net goed tegen het zwellen van de ledematen. Bovendien werkt de plant ook nog eens ontstekingswerend.

Verhoogd risico op trombose?

Iedereen kan een trombose krijgen, zowel ouderen als jonge, gezonde mensen. Er zijn een aantal factoren die het risico kunnen verhogen:

 • erfelijke belasting,
 • gebruik van oestrogenen (in vorm van orale contraceptiva en als hormoonsuppletie),
 • zwangerschap,
 • recente chirurgische ingreep,
 • obesitas,
 • te weinig beweging of langdurige immobilisatie,
 • ouderdom.

Lange vliegtuigreis voor de boeg?

Mensen die één of meerdere van bovenstaande risicofactoren hebben, kunnen maar beter even naar de dokter gaan voordat ze vertrekken voor een lange reis. De dokter zal hen voor het vertrek antistollingsmiddelen voorschrijven om trombose te voorkomen. Onderneem je binnenkort een reis waarbij je lang zal moeten zitten voordat je op je bestemming aankomt? Neem deze tips alvast ter harte:

 • Draag losse en gemakkelijke kledij.
 • Kies voor een stoel aan het gangpad zodat je af en toe even kan opstaan en rondwandelen.
 • Zorg voor voldoende beenruimte.
 • Verander regelmatig van houding en doe verschillende keren per uur enkele beenoefeningen.
 • Draag aangepaste compressiekousen tot aan de knie.

Voorkom spataders! Ga aan de slag met deze tips

 • Zorg elke dag voor voldoende beweging om de bloedcirculatie op gang te houden. Wandelen, fietsen en zwemmen stimuleren de beenspieren.
 • Leg ’s avonds je benen hoger. Zo kan je bloed gemakkelijker naar je hart stromen en kunnen de benen ontzwellen.
 • Voorkom obesitas of let op je eten als je met overgewicht kampt.
 • Stop met roken of nog beter: begin er niet mee.

Een gezonde levensstijl geeft je meteen al een beentje voor in de strijd tegen spataders. Heb je er toch? Laat ernaar kijken.

Piet Sollie

Piet Sollie

Piet Sollie is afgestudeerd als apotheker in 1989. Hij specialiseerde zich in natuurlijke geneeswijzen zoals fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde en homeopathie. In 2005 schoolde hij zich bij in infectieziekten op het Instituut voor Tropische Geneeskunde. ‘Sinds de oprichting in 1957 is het onze filosofie om elke patiënt individueel gezond advies te geven. Essentieel hierbij is dat we het traject begeleiden dat de patiënt kiest: polymedicatie bij chronische en bejaarde patiënten, interacties tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen, dermatologie, natuurlijke geneeswijzen, sport, ... of een doorverwijzing naar een arts, psycholoog, kinesist of andere gezondheidswerker.’ Sollie apothekers vind je in Antwerpen, Wilrijk, Kapellen en online op www.sollie-apothekers.be

Leave a Reply