0

De wijzen uit het Oosten brachten het kindje Jezus drie kostbare geschenken met een grote symbolische waarde: goud, mirre en wierook. Nu Kerstmis net achter de rug is, staat apotheker Piet Sollie even stil bij de medische eigenschappen van wierookhars, dat uit de wierookboom of Boswellia serrata gewonnen wordt.

Ayurveda

De drie wijzen kwamen uit het Oosten, waar de Ayurvedische geneeskunde toen al duizenden jaren oud was. Deze van oorsprong Indische geneeskunde is zowat de oudste vorm van geneeskunde ter wereld, en werd onlangs door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend als een wetenschappelijke geneeskunde. In de Ayurveda wordt al duizenden jaren gebruik gemaakt van wierookhars en de werking ervan wordt beschreven als sterke antioxidant en bij allerlei ontstekingsaandoeningen.

Hoe komt de huidige geneeskunde bij zulke planten?

In de klassieke geneeskunde gebruiken we vele ontstekingswerende geneesmiddelen, maar ze hebben allemaal bijwerkingen die het gebruik ervan gedurende langere tijd beperken. Zo kennen we de mogelijke maagproblemen bij het gebruik van het ontstekingswerende ibuprofen en gelijkaardige middelen. Om nieuwe moleculen en behandelingen te vinden, bestudeert de plantaardige geneeskunde de werking van traditioneel gebruikte planten en extracten. Plantaardige extracten met een gelijkaardige werking zonder de bijwerkingen openen perspectieven voor wie lijdt aan chronische ontstekingen zoals artritis, reuma, artrose en andere spier- en gewrichtsontstekingen en chronische pijnklachten.

Het geheel is meer dan de som der delen

Bij plantaardige extracten is het zo dat niet een enkele component voor de geneeskrachtige werking zorgt, maar wel het natuurlijke mengsel van de verschillende inhoudsstoffen. De componenten hebben een beperkte werking op zich maar ze versterken mekaar. Dat is ook het geval bij de wierookhars. De boswelliazuren werken onder andere beschermend op het kraakbeen, ze normaliseren de doorlaatbaarheid van de vaatwanden en remmen de aanvoer van ontstekingsfactoren naar de ontstekingshaard. Zo vermindert de vochtophoping bij ontstekingen.

Welke kwaliteit zoeken we?

Voor alle plantaardige preparaten is het belangrijk om goede extracten te gebruiken. Zo zijn er verschillende gepatenteerde extracten op de markt, waarbij het voordeel is dat hun opname uit de darm en specifiek hun werking in studies werd aangetoond. Akbamax en Boswellia Phytosome zijn twee bestudeerde extracten met een zeer goede opname.

Recente studies hebben de werkzaamheid van wierookharsextract bevestigd bij rugbyspelers met acute kniepijn. Er werd een duidelijk gunstig effect waargenomen: minder vochtophopingen, langere pijnvrije loopafstand, minder verhoogde temperatuur ter hoogte van de pijnlijke knie, …

Een studie uit mei 2017 heeft daarnaast een gunstige werking bij IBS, een chronische darmontsteking, aangetoond. Nog een ander onderzoek suggereert dat er ook een positieve werking zou kunnen zijn op de hersenen en het geheugen, wellicht omwille van het ontstekingswerende effect. Er lopen zelfs studies die het effect van Boswelliahars onderzoeken bij kanker. Op het eerste gezicht zijn de resultaten daarvan veelbelovend, maar ze moeten nog bij mensen bevestigd worden.

Sinds een klein jaar adviseren we de combinatie van Boswelliahars met kurkuma in onze drie apotheken. We merken dat zeer veel mensen er baat bij hebben, en dat ze spontaan met positieve verhalen terugkeren naar de apotheek.

Vergeet niet om op tijd en stond jezelf en je naasten te bewieroken!

Piet Sollie

Piet Sollie

Piet Sollie is afgestudeerd als apotheker in 1989. Hij specialiseerde zich in natuurlijke geneeswijzen zoals fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde en homeopathie. In 2005 schoolde hij zich bij in infectieziekten op het Instituut voor Tropische Geneeskunde. ‘Sinds de oprichting in 1957 is het onze filosofie om elke patiënt individueel gezond advies te geven. Essentieel hierbij is dat we het traject begeleiden dat de patiënt kiest: polymedicatie bij chronische en bejaarde patiënten, interacties tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen, dermatologie, natuurlijke geneeswijzen, sport, ... of een doorverwijzing naar een arts, psycholoog, kinesist of andere gezondheidswerker.’ Sollie apothekers vind je in Antwerpen, Wilrijk, Kapellen en online op www.sollie-apothekers.be

Leave a Reply