Skip to main content

De wijzen uit het Oosten brachten het kindje Jezus drie kostbare geschenken met een grote symbolische waarde: goud, mirre en wierook. Nu ze langs geweest zijn, staat apotheker Piet Sollie even stil bij de medische eigenschappen van wierookhars, dat uit de wierookboom of Boswellia serrata gewonnen wordt.

Ayurveda

De drie wijzen kwamen uit het Oosten, waar de Ayurvedische geneeskunde toen al duizenden jaren oud was. Deze van oorsprong Indische geneeskunde is zowat de oudste vorm van geneeskunde ter wereld, en werd onlangs door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend als een wetenschappelijke discipline van geneeskunde. In de Ayurveda wordt al duizenden jaren gebruik gemaakt van wierookhars, onder meer als een sterke antioxidant en als ontstekingsremmer werkzaam bij allerlei aandoeningen.

Hoe komt de huidige geneeskunde bij zulke planten?

In de klassieke geneeskunde bestaan er vele ontstekingswerende geneesmiddelen maar ze hebben allemaal bijwerkingen waardoor het gebruik beperkt dient te worden. Zo kennen we de mogelijke maagproblemen bij het gebruik van het Ibuprofen en gelijkaardige middelen. Om nieuwe moleculen en behandelingen te vinden, bestudeert de plantaardige geneeskunde de werking van traditioneel gebruikte planten en extracten. Plantaardige extracten met een gelijkaardige werking zonder de bijwerkingen openen perspectieven voor wie lijdt aan chronische ontstekingen zoals artritis, reuma, artrose en andere spier- en gewrichtsontstekingen en chronische pijnklachten.

Onze producten die u hierbij kunnen ondersteunen:

Het geheel is meer dan de som der delen

Bij plantaardige extracten is het zo dat niet één enkele component voor de geneeskrachtige werking zorgt, maar wel het natuurlijke mengsel van de verschillende inhoudsstoffen. De diverse componenten hebben op zichzelf  een beperkte werking maar gecombineerd versterken ze elkaar. Dat is ook het geval bij de wierookhars. De boswelliazuren werken onder andere beschermend op het kraakbeen, ze normaliseren de doorlaatbaarheid van de vaatwanden en remmen de aanvoer van ontstekingsfactoren naar de ontstekingshaard. Zo vermindert de vochtophoping bij ontstekingen.

Welke kwaliteit zoeken we?

Voor alle plantaardige preparaten is het belangrijk om goede extracten te gebruiken. Zo zijn er verschillende gepatenteerde extracten op de markt, waarvan de opname uit de darm en hun specifieke werking in studies werd aangetoond. Akbamax en Boswellia Phytosome zijn twee bestudeerde extracten met een zeer goede opname.

Recente studies hebben de werkzaamheid van wierookharsextract bevestigd bij rugbyspelers met acute kniepijn. Er werd een duidelijk gunstig effect waargenomen: minder vochtophopingen, langere pijnvrije loopafstand, minder verhoogde temperatuur ter hoogte van de pijnlijke knie, …

Een studie uit mei 2017 heeft daarnaast een gunstige werking bij IBS, een chronische darmontsteking, aangetoond. Nog een ander onderzoek suggereert dat er ook een positieve werking zou kunnen zijn op de hersenen en het geheugen, wellicht omwille van het ontstekingswerende effect. Er lopen zelfs studies die het effect van Boswelliahars onderzoeken bij kanker. Op het eerste gezicht zijn de resultaten daarvan veelbelovend, maar ze moeten nog bij mensen bevestigd worden.

Meer bewegen in het nieuwe jaar

Nu we aan een fris nieuw jaar zijn begonnen hebben weer heel wat mensen als goed voornemen meer bewegen en sporten op hun lijstje staan. Het gebeurt frequent dat we dan spieren en gewrichten overbelasten als we ze opnieuw intensiever gebruiken of we eventueel voor het eerst langere afstanden gaan lopen, fietsen, zwemmen enzovoort.

Als sportblessures zich manifesteren is het een goed idee om de combinatie van kurkuma met boswelliazuren te overwegen als veilig en werkzaam alternatief voor de klassieke ontstekingsremmers met hun bijwerkingen. Deze combinatie kan ook goed preventief gebruikt worden om overbelasting van spieren en gewrichten te voorkomen. Beter dit dan al te gauw het goede voornemen om meer te gaan bewegen en sporten in het nieuwe jaar te laten schieten want sporten is gezond voor lichaam en geest.

Sinds enige tijd adviseren we de combinatie van Boswelliahars met kurkuma in onze drie apotheken. We merken dat zeer veel mensen er baat bij hebben, en dat ze spontaan met positieve verhalen terugkeren naar de apotheek.

Vergeet niet om op tijd en stond jezelf en je naasten te bewieroken!

Piet Sollie

Piet Sollie

Piet Sollie is afgestudeerd als apotheker in 1989. Hij specialiseerde zich in natuurlijke geneeswijzen zoals fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde en homeopathie. In 2005 schoolde hij zich bij in infectieziekten op het Instituut voor Tropische Geneeskunde. ‘Sinds de oprichting in 1957 is het onze filosofie om elke patiënt individueel gezond advies te geven. Essentieel hierbij is dat we het traject begeleiden dat de patiënt kiest: polymedicatie bij chronische en bejaarde patiënten, interacties tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen, dermatologie, natuurlijke geneeswijzen, sport, ... of een doorverwijzing naar een arts, psycholoog, kinesist of andere gezondheidswerker.’ Sollie apothekers vind je in Antwerpen, Wilrijk, Kapellen en online op www.sollie-apothekers.be

Leave a Reply