Skip to content

Stijve gewrichten! Wat met osteo-artrose?

  • Blog

Osteo-artrose is een aandoening aan de gewrichten die gradueel verergert en niet omkeerbaar is. In de meeste gevallen ondervindt men na een inspanning of langdurig gebruik last aan de handen, knieën, heupen, rug en/of de hals, maar ook andere gewrichten zijn niet uitgesloten. Hoewel artrose bij ongeveer één op de vijf van de 55-plussers voorkomt, is artrose geen ouderdomsverschijnsel. Het komt immers voor op alle leeftijden, maar de kans op artrose wordt wel groter met de leeftijd. Apotheker Piet Sollie vond een plantaardig middel dat wel eens soelaas kan bieden.

Bijna alle 65-plussers lijden aan artrose

Radiologisch kan men bij zo ongeveer alle 65-plussers tekenen van artrose terugvinden. Dat wil echter nog niet zeggen dat zij er allemaal last van ondervinden. Het verloop van artrose is van persoon tot persoon verschillend. Sommigen ondervinden er nauwelijks hinder van, maar anderen kunnen bijna verlamd zijn door de pijn.

Hoe ontstaat artrose?

Artrose houdt in dat het gewrichtskraakbeen is beschadigd: het kraakbeen verdunt of verdwijnt soms helemaal waardoor de soepelheid van het gewricht afneemt. Daardoor vermindert de capaciteit van het gewricht om schokken en bewegingen op te vangen. Dat is ook de reden waarom de pijn vaak verergert na een inspanning.

De exacte oorzaak van artrose is niet bekend. In sommige gevallen kan men stellen dat een kwetsuur of artritis de artrose mee veroorzaakt heeft, maar in de meeste gevallen is het ontstaan ervan niet duidelijk.

Wat kan ik eraan doen?

Om de gewrichten minder te belasten kan het nuttig zijn om wat te vermageren. De druk en de belasting verminderen daardoor.

Intensief sporten en overmatige beweging die pijn veroorzaakt is af te raden, maar toch is het belangrijk om in de mate van het mogelijke te blijven bewegen. Op die manier stimuleer je de doorstroming van het vocht in het kraakbeen van de gewrichten. Voldoende lichaamsbeweging houdt je spieren sterker en sterke spieren zorgen voor een kleinere belasting op de gewrichten. De juiste balans vind je door de intensiteit van het bewegen te verminderen als je tijdens of na het bewegen pijn krijgt.

Duivelsklauw

Voor de pijn die je ondervindt in je gewrichten kan je zeker pijnstillers nemen. Die worden standaard voorgeschreven. Blijvend pijnstillers nemen is echter niet goed voor je. Ze kunnen de maag beschadigen, de lever overbelasten en een invloed hebben op de bloedformule. Een goed werkend middel met weinig bijwerkingen, dat je bovenop pijnstillers kan nemen, is Harpagophytum procumbens, ook wel Duivelsklauw genoemd. Dat is een plant uit het zuiden van Afrika, die voornamelijk uit Namibië geïmporteerd wordt. De plant kreeg haar vreemde naam omwille van de vrucht die lijkt op een enterhaak.

H. procumbens was vooreerst een Afrikaanse traditionele geneeskrachtige plant die voor de behandeling van ontstekingen en als pijnstillend middel bij gewrichtspijnen gebruikt werd. In 1820 werd de plant door Europese wetenschappers verzameld. Nu, 200 jaar later, is er een enorme boost ontstaan in het onderzoek hieromtrent. Blijkbaar hadden de Afrikanen gelijk: De pijnstillende werking bij artrose en artritis, maar ook bij lage rugpijn, is bevestigd in tal van studies. Reeds in de jaren ’80 ondervonden Duitse onderzoekers dat H. procumbens minstens even effectief is als phenylbutazon, een synthetisch middel met veel schadelijke bijwerkingen dat enkel nog gebruikt werd in de meest hopeloze gevallen. Onderzoek wijst uit dat patiënten met artrose die H. procumbens innemen na verloop van tijd significant minder pijnstillers moeten nemen. Ook werden er geen bijwerkingen gerapporteerd. Inmiddels zijn andere traditionele gebruiken van dit plantenextract ook bevestigd in hedendaags onderzoek, zoals bij koorts, pijnen, malaria, diabetes, bevalling en krampen. Zoals steeds is het essentieel om een extract van goede kwaliteit in voldoende hoge dosering te gebruiken.

Een kuur van H. procumbens of Duivelsklauw raden we dus zeker aan, eventueel in combinatie met andere (synthetische) pijnstillers. De kans is groot dat je na verloop van tijd minder van die pijnstillers nodig zal hebben. Dat is uiteraard een grote winst. Moesten de klachten toch hetzelfde blijven of zelfs verergeren, dan raden we je aan om je arts of apotheker hierover aan te spreken.

Bronnen:

Brendler, Thomas, et al. “Devil’s Claw (Harpagophytum procumbens DC) An Evidence-Based Systematic Review by the Natural Standard Research Collaboration.” Journal of herbal pharmacotherapy 6.1 (2006): 89-126.

Schrüffer H. Salus Teufelskralle-Tabletten. Ein Fortschritt in der nichtsteroidalen antirheumatischen Therapie. Die Medizinische Publikation 1980;1:1-8.

Chantre, P., et al. “Efficacy and tolerance of Harpagophytum procumbens versus diacerhein in treatment of osteoarthritis.” Phytomedicine 7.3 (2000): 177-183.

Gagnier, J.J., Chrubasik, S., Manheimer, E., 2004. Harpgophytum procumbens for osteoarthritis and low back pain: a systematic review. BMC Complementary and Alternative Medicines 4, 13.

Gagnier, J.J., Van Tulder, M.W., Berman, B., Bombardier, C., 2007. Herbal medicine for low back pain: a Cochrane review. Cochrane Collaboration 32, 82–92.

In Mncwangi, Nontobeko, et al. “Devil’s Claw—A review of the ethnobotany, phytochemistry and biological activity of Harpagophytum procumbens.” Journal of ethnopharmacology 143.3 (2012): 755-771.

 

Back To Top
Zoeken
Winkelwagen