Skip to main content

Tijdens de komende feestdagen gaan we weer lekker en uitgebreid eten en drinken. Er zijn geneesmiddelen op de markt om symptomen van een overbelaste spijsvertering zoals een gezwollen buik, krampen, diarree te verlichten. Het overgrote deel daarvan is echter niet geschikt om lange tijd in te nemen en heeft daarnaast soms drastische bijwerkingen. Er zijn wel alternatieven beschikbaar zoals voedingssupplementen, darmbacteriën en geneeskrachtige plantenextracten. Maar wat is hun wetenschappelijke basis? Wat is commerciële hocus pocus en wat werkt écht? We kijken er de wetenschappelijke literatuur op na.

Evenwichtige voeding

Evenwichtig eten is uiteraard dé manier bij uitstek om de spijsvertering onder controle te houden. Hoewel dit grotendeels afhangt van persoonlijke lichamen, zijn er wel enkele richtlijnen die we allemaal kunnen volgen:

Eet zeker voldoende fruit en groenten, opteer voor volkorenproducten, eet voldoende peulvruchten en ongezouten noten, en drink voldoende water. In principe is alcohol uit den boze, maar één consumptie per dag brengt geen schade toe. Het is ook aangeraden om minstens eenmaal per week (vette) vis te eten. Idealiter komt daar nog minstens een halfuur per dag beweging bij. Een hele boterham dus!

Tijdens de feestdagen raakt dat evenwicht soms ook zoek natuurlijk.

Een gezond eetpatroon helpt je niet meteen af van een spijsvertering die uit balans is, maar het is wel de basis om op verder te bouwen. Concretere informatie over het herstel van een goede spijsvertering zochten we op in dé wetenschappelijke gids bij uitstek voor plantengeneeskunde: ESCOP Monographs.

Elke dag artisjokken?

Artisjok Een eerste effectief hulpmiddel vonden we terug onder de naam Cynarae Folium of artisjokblad. Een studie gepubliceerd in de ESCOP beschrijft namelijk dat de galafscheiding significant steeg bij de testpersonen die het artisjokbladextract hadden ingenomen. Een verhoogde galafscheiding werkt bevorderend voor de spijsvertering, onder andere omdat de galzouten ervoor zorgen dat vetten worden afgebroken.

Nog een andere studie, die werd uitgevoerd bij 553 patiënten met spijsverteringsproblemen, heeft aangetoond dat de klachten na zes weken significant verminderden door artisjokbladextract in te nemen.

Het is dus duidelijk dat artisjokken meer zijn dan een placebo en daadwerkelijk een positief effect hebben op de spijsvertering! Voor wie niet elke dag artisjok wil eten is er extra goed nieuws. Het extract is ook te verkrijgen in voedingssupplementen die je dagelijks kan en mag innemen.

Mariadistel of Carduus Marianus, een vaste waarde voor de lever.

Ook aan de voordelen van Carduus Marianus of mariadistel wordt in de wetenschappelijke literatuur uitgebreid aandacht besteed. In de ESCOP-gids alleen al zijn er maar liefst 220 studies over gepubliceerd. Uit enkele overzichten van die studies kunnen we besluiten dat onder andere de stof silymarine in mariadistel ervoor zorgt dat de lever sneller gaat herstellen na een blootstelling aan gevaarlijke industriële stoffen, alcohol of medicatie. Andere studies wijzen op de positieve invloed van silymarine tijdens de behandeling en de preventie van levercirrose (al dan niet veroorzaakt door alcohol).

Er is dus heel wat bewijs te vinden voor de ontgiftende kracht van mariadistel, doordat het de lever ondersteunt en herstelt. Bovendien brengt de inname van dit extract zeer weinig tot geen bijwerkingen met zich mee. Daarom is het een populair hulpmiddel in de plantengeneeskunde dat voor heel wat mensen geadviseerd kan worden!

Artisjok- en mariadistelextract zijn de meest doeltreffende en meest bestudeerde middelen in de plantengeneeskunde voor de spijsvertering. De werking ervan is echter wel afhankelijk van de dosering van de actieve bestanddelen, de zuiverheid en de mate waarin een voedingssupplement met deze extracten gestandaardiseerd is. Daarom raden we je aan om advies te vragen aan je apotheker.

Wij wensen iedereen lekkere feestmaaltijden toe en een goede start van het nieuwe jaar met een gezonde spijsvertering in een gezond lichaam.

Onze producten die u hierbij kunnen ondersteunen:

Piet Sollie

Piet Sollie

Piet Sollie is afgestudeerd als apotheker in 1989. Hij specialiseerde zich in natuurlijke geneeswijzen zoals fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde en homeopathie. In 2005 schoolde hij zich bij in infectieziekten op het Instituut voor Tropische Geneeskunde. ‘Sinds de oprichting in 1957 is het onze filosofie om elke patiënt individueel gezond advies te geven. Essentieel hierbij is dat we het traject begeleiden dat de patiënt kiest: polymedicatie bij chronische en bejaarde patiënten, interacties tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen, dermatologie, natuurlijke geneeswijzen, sport, ... of een doorverwijzing naar een arts, psycholoog, kinesist of andere gezondheidswerker.’ Sollie apothekers vind je in Antwerpen, Wilrijk, Kapellen en online op www.sollie-apothekers.be

Leave a Reply