Skip to main content

Plan je deze zomer een reis maar heb je schrik voor darmproblemen? Terecht, die rommelende darmen kunnen voor heel wat ongemakken zorgen. Wat is er erger dan de helft van je reis te moeten doorbrengen in het kleinste kamertje? Apotheker Piet Sollie redt je reis: ontdek welke middeltjes je het best in je reisapotheek steekt.

Waar loop je het op?

Het risico op reizigersdiarree is het grootste in vochtige en warme landen. Ook op plaatsen waar er een tekort is aan water, waar het water niet goed gezuiverd wordt en waar er een nauw contact is tussen mensen en dieren is het risico om darmproblemen te krijgen groter. Dat hoeft niet per se in een exotisch land ver van huis te zijn, ook tijdens een uitstap dichtbij huis kan je diarree krijgen.

Hoe loop je het op?

Van nature is er ongeveer 1,5 kilogram aan gisten en bacteriën aanwezig in de darmen, voornamelijk in de dikke darm. De verzameling van bacteriën noemen we het microbioom. De samenstelling van het microbioom is bij iedereen anders, en hangt ook af van de regio waarin je woont.

Slechte bacteriën drijven miljarden goede bacteriën uit je darm. Zo raken je darmflora in de war. Het microbioom helpt ons bij de vertering en de opname van voedingsstoffen zoals suikers en vezels. Bepaalde darmbacteriën maken zelfs belangrijke voedingsstoffen aan zoals aminozuren, vitaminen en vetzuren. Het microbioom voorkomt de groei van kwaadaardige bacteriën zoals de bacteriën die diarree veroorzaken.

In gezonde toestand bevat de darm maar liefst 100.000 miljard bacteriën. Als we op reis ‘slechte bacteriën’ innemen die diarree veroorzaken, kunnen ze miljarden goede bacteriën uit de darm meesleuren en zo de darmflora uit evenwicht brengen. Even diarree hebben is op zich geen ramp, maar een ernstige verstoring van de darm kan leiden tot zware ziekten zoals infecties, verstoring van de immuniteit, depressie en kanker.

Onze producten die u hierbij kunnen ondersteunen:

Hoe raak je ervan af?

Diarree? Drink water!

De belangrijkste regel bij diarree: drink zoveel mogelijk water. Je verliest namelijk veel vocht, het is dus belangrijk om dat opnieuw aan te vullen. Om het lichaam veel vocht te laten opnemen, raden we een combinatie aan van zout en zoet in het water. Bij de apotheker zijn handige poeders te koop met glucose en zout. Je vraagt het best naar Oral Rehydratation Solution (ORS). Leng dat poeder aan met water en je krijgt een mengsel dat ideaal is om uitdroging te voorkomen. Zeker voor baby’s, kinderen en zwangere vrouwen is ORS essentieel in de reisapotheek. Wist je trouwens dat baby’s tot één jaar op minder dan 24 uur tijd kunnen uitdrogen?

Bacteriën bestrijden met … bacteriën

Probiotica kunnen helpen bij diarree. Het zijn eigenlijk goede gisten en bacteriën die je darmflora terug op orde brengen. Enkele voorbeelden van goede gisten in probiotica zijn accharomyces boulardii in Enteroforce® en Enterol®. Voorbeelden van bacteriën in probiotica zijn Lactobacillus-, Bifidobacterium- en Streptococcus-stammen in Symbiotics Forte®. Als je probiotica wilt innemen, let je er het best op dat ze gepatenteerd zijn. Van die bacteriën ben je zeker dat ze zich goed vasthechten in de darmwand zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen.

Zowel kinderen als volwassenen kunnen probiotica innemen. Je neemt ze het best niet bij de maaltijd. Mensen met een sterk verlaagde immuniteit of een ernstig beschadigde darm raadplegen het best eerst hun arts voordat ze probiotica nemen.

Handige geneesmiddelen voor de reisapotheek

Imodium® moet zowat het bekendste middel zijn tegen diarree. Dit geneesmiddel legt de activiteit van de darm stil. Het mag gegeven worden aan volwassenen en aan kinderen vanaf 6 jaar. Je mag het medicijn nooit innemen bij bloederige diarree omdat het de ernst van de bacteriële infectie kan vergroten. Ook bij bloederige diarree contacteer je het best zo snel mogelijk een arts.

Combineer een geneesmiddel zoals Imodium of Tasectan met probiotica om zo snel mogelijk van je diarree af te raken.Een alternatief voor Imodium® is Tasectan®, een product met gelatine en looizuren. Tasectan® legt een beschermend laagje op de darmwand om zowel de ernst als de frequentie van diarree te verminderen. Virussen en bacteriën kunnen zich daardoor minder gemakkelijk aan de darmwand hechten. Het is geschikt voor kinderen en volwassenen.

Imodium® en Tasectan® kan je beiden combineren met probiotica om zo snel mogelijk van de lastige symptomen van reizigersdiarree verlost te zijn. Je moet het probioticum wel minstens twee uren vóór de Tasectan® innemen.

Beter voorkomen!

Met deze tips kan je alvast aan de slag om je reisapotheek te voorzien van middeltjes tegen diarree. Maar nog beter is het om diarree te voorkomen. Daarom vermijd je het best om kraantjeswater te drinken. Roomijs, ijsblokjes en rauwe groenten worden in sommige landen afgeraden omdat ze bacteriën kunnen bevatten waar onze darmen geen blijf mee weten.

Geniet van je reisjes deze zomer, zonder diarree!

Piet Sollie

Piet Sollie

Piet Sollie is afgestudeerd als apotheker in 1989. Hij specialiseerde zich in natuurlijke geneeswijzen zoals fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde en homeopathie. In 2005 schoolde hij zich bij in infectieziekten op het Instituut voor Tropische Geneeskunde. ‘Sinds de oprichting in 1957 is het onze filosofie om elke patiënt individueel gezond advies te geven. Essentieel hierbij is dat we het traject begeleiden dat de patiënt kiest: polymedicatie bij chronische en bejaarde patiënten, interacties tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen, dermatologie, natuurlijke geneeswijzen, sport, ... of een doorverwijzing naar een arts, psycholoog, kinesist of andere gezondheidswerker.’ Sollie apothekers vind je in Antwerpen, Wilrijk, Kapellen en online op www.sollie-apothekers.be

Leave a Reply