Carduus complex

12,2019,60

Vele stoffen uit onze voeding passeren de lever om daar verwerkt te worden. Daarom is het belangrijk dat je de lever niet te veel belast door overmatig gebruik van o.a. alcohol en vetten. Een gezond dieet, voldoende bewegen en een matig gebruik van alcohol (tot 1 glas per dag) zijn de eerste vereiste om de lever een leven lang gezond te houden.

  • Mariadistel ondersteunt de werking van de lever en de galblaas en draagt bij tot het beschermen van de lever
  • Artisjok ondersteunt de normale secretie en drainage van de lever en de galblaas
  • Paardenbloem extract wordt toegepast als anti-oxydant ter bescherming tegen vrije radicalen.
  • Exacte dosering van 2 tot 3 tabletten per dag
  • Natuurlijke kwaliteitsvolle ingrediënten

De tabletten bevatten geen bewaarmiddelen, kunstmatige kleur- of smaakstoffen, gist, suiker, gluten, maïs, soja, zout, zetmeel, melk, tarwe (hypo-allergeen).

Wissen

Waarom Carduus complex?

Er zijn heel wat middelen om spijsverteringsklachten te verlichten. Maar het overgrote deel van deze geneesmiddelen zijn niet geschikt om een lange tijd te nemen en hebben soms drastische bijwerkingen. Er zijn wel alternatieven.

Elke dag artichokken?

Een eerste effectief hulpmiddel vonden we terug onder de naam Cynarae Folium of artichokblad. In een studie gepubliceerd in de ESCOP werd ondervonden dat de galafscheiding significant steeg bij de groep die het extract innam[iii]. De gal bevat galzouten die nodig zijn voor de vertering van vetten en bevat bilirubine, een afbraakproduct van hemoglobine. Ter illustratie, de opstapeling van bilirubine zorgt voor geelzucht.

In een andere studie bij 553 patiënten met spijsverteringsproblemen in het algemeen verminderden de klachten significant na zes weken door de inname van dit extract.[iv] De werking van dit extract is duidelijk groter dan een placebo. Er is dus positieve evidentie voor de werking van het artichokblad. Ook voor zij die niet elke dag artichok willen eten is er goed nieuws. Dit extract is te verkrijgen in voedingssuplementen die men dagelijks kan en mag innemen.

Mariadistel of Carduus Marianus, een vaste waarde voor de lever.

Verder vonden we Carduus Marianus of Mariadistel terug.In de literatuur wordt vaak de naam Silymarine gebruikt. De effecten van dit bestanddeel worden opvallend uitgebreid besproken en bestudeerd in de hedendaagse wetenschappelijke literatuur. In de ESCOP gids alleen al zijn er maar liefst 220 studies rond gepubliceerd. We lezen er daarom enkele overzichten op na. Daaruit kunnen we besluiten dat het herstel van de lever nadat men is blootgesteld aan gevaarlijke industriële stoffen, alcohol of medicatie door het extract wordt versneld.[v]

Andere studies wijzen op de positieve resultaten in de behandeling[vi] en de preventie[vii] van levercirrose al dan niet geïnduceerd door alcohol. Meer algemeen gezien kunnen we concluderen dat er heel wat evidentie is die erop wijst dat dit bestanddeel ontgiftend werkt doordat het de lever ondersteunt en herstelt. Ook is ondervonden dat de inname van dit extract zeer weinig tot geen ongewenste complicaties met zich meebrengt.[viii] Dit is één van dé referenties bij uitstek in de plantengeneeskunde en kan voor een brede populatie geadviseerd worden.

Deze twee plantaardige middelen zijn de meest effectieve en wetenschappelijk bestudeerde middelen in de plantengeneeskunde die de spijsvertering ondersteunen. De werking is afhankelijk van de dosering van de actieve bestanddelen, de zuiverheid en de mate waarin een voedingssuplement met deze extracten gestandaardiseerd is. De Cynarae Folium en Carduus Marianus hebben we in de gestandaardiseerde doseringen verwerkt in onze Carduus Complex tabletten.

Samenstelling per tablet

Cynara scolymus L. blad 50,0 mg
Silybum marianum (L.) Gaertn. Extract 75,0 mg met 60% silymarine (135mg per dag)
Taraxacum officinale Web., wortel 50,0 mg

Gebruik

3 x 1 tablet per dag

 

[iii] Kirchhoff, R., et al. “Increase in choleresis by means of artichoke extract.”Phytomedicine 1.2 (1994): 107-115.

[iv] Fintelmann V. Antipeptische und Lipidsenkende Wirkungen von Artischokenblätterextrakt. Ergebnisse klinischer Untersuchungen zur Wirksamkeit und Verträglichkeit von Hepar-Sl forte an 553 Patienten. Z allg Med 1996; 72 (Suppl): 3-19

[v] Jacobs, Bradly P., et al. “Milk thistle for the treatment of liver disease: a systematic review and meta-analysis.” The American journal of medicine 113.6 (2002): 506-515.

[vi] Saller, Reinhard, Remy Meier, and Reto Brignoli. “The use of silymarin in the treatment of liver diseases.” Drugs 61.14 (2001): 2035-2063.

[vii] Wellington, Keri, and Blair Jarvis. “Silymarin: a review of its clinical properties in the management of hepatic disorders.” BioDrugs 15.7 (2001): 465-489.

[viii] Saller, Reinhard, Remy Meier, and Reto Brignoli. “The use of silymarin in the treatment of liver diseases.” Drugs 61.14 (2001): 2035-2063.

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Carduus complex” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *