Skip to content

Elk jaar treft darmkanker bijna 9000 Belgen. Laat jij je screenen?

Darmkanker is, na longkanker, de meest dodelijke kanker in ons land: jaarlijks verliezen zo’n 3000 Belgen de strijd tegen de ziekte, deels omdat de kanker vaak pas vastgesteld wordt in een vergevorderd stadium. Om meer aandacht te besteden aan de ziekte en het belang van vroegtijdige diagnose, is maart uitgeroepen tot de internationale maand van de strijd tegen darmkanker. Laat je screenen!

5 slachtoffers per dag

Wereldwijd krijgen iets meer dan 1 miljoen mensen per jaar darmkanker. In Europa worden er jaarlijks bijna 400.000 nieuwe gevallen van darmkanker vastgesteld, ongeveer evenveel mannen als vrouwen. In België staat de teller op zo’n 9000 nieuwe diagnoses per jaar, waarvan ongeveer 4250 in Vlaanderen. En 1800 Vlamingen sterven jaarlijks aan darmkanker. Dat zijn er 5 per dag. Bijna 5 maal zoveel slachtoffers als in het verkeer … Zijn dat cijfers om bang van te zijn? Neen, maar wel cijfers om even bij stil te staan.

Iedere Vlaming, man of vrouw, heeft een gemiddeld risico van 5 %, dus 1 op de 20, om ooit met darmkanker geconfronteerd te worden. Vanaf de leeftijd van 50 jaar ziet men dat de frequentie van darmkanker geleidelijk aan toeneemt. Een tijdige diagnose is van levensbelang, want wanneer darmkanker in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt, is de kans 90 % dat je de diagnose minstens 5 jaar overleeft.

Vergeten kanker

Veel mensen zijn niet genoeg op de hoogte van de ziekte en het belang van een preventieve screening. ‘Colorectale kanker is een vergeten kanker. Het is belangrijk om die evenveel aandacht te geven als borst- of longkanker. Want per slot van rekening zijn er bijna evenveel gevallen van colorectale kanker als er gevallen van borst- of longkanker zijn. Maar men spreekt er minder over’, zegt gastro-enteroloog Dr. Luc Colemont, die de vzw Stop Darmkanker heeft opgericht.

De missie van de vzw Stop Darmkanker is duidelijk: ze wil iedereen overtuigen dat door vroegtijdige opsporing van poliepen en darmkanker het sterftecijfer van darmkanker drastisch zal dalen. De kennis over deze sluipmoordenaar is bij het brede publiek nog steeds ontoereikend, en daar willen ze bij de vzw iets aan doen.

Méér informatie en méér aandacht zullen leiden tot minder darmkanker, want als de diagnose in een vroegtijdig stadium gesteld wordt is de kans maar liefst 90 % dat je de diagnose langer dan 5 jaar overleeft.

Aanvankelijk geen symptomen

Darmkanker, of ‘colorectale kanker’, slaat op kankers die zich ontwikkelen in de dikke darm en de endeldarm, het laatste deel van de dikke darm. Zo’n kanker ontwikkelt zich meestal uit poliepen die aanvankelijk goedaardig zijn, maar traag evolueren naar een kwaadaardig ‘adenocarcinoom’. In een eerste fase groeit de kanker zonder dat je er iets van merkt. Zodra je symptomen begint op te merken, is dat vaak het signaal dat de kanker al in een gevorderd stadium zit. De symptomen kunnen zijn:

  • verandering van de stoelgangsgewoonten: recent optredende constipatie of langdurige diarree, soms beide afwisselend;
  • bloed in de stoelgang; ijzertekort en/of eventueel bloedarmoede;
  • buikkrampen, al dan niet evoluerend naar crisissen van twee of drie dagen, soms vergezeld van gerommel in de buik, subobstructie of volledige obstructie;
  • buikpijn door uitzaaiingen;
  • een algemene verslechtering van de gezondheid, onverklaarbaar gewichtsverlies en/of milde aanhoudende koorts.

Als deze klachten langer dan twee maanden aanhouden, moet je zeker de huisarts raadplegen.

Systematische screening vanaf 56 jaar

Vanaf 56 jaar wordt aangeraden je om de twee jaar te laten screenen door middel van een stoelgangonderzoek. Tijdens zo’n onderzoek, ook wel ‘Fecaal Occult Bloed Test (FOBT)’ genoemd, wordt er gezocht naar kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting. Is de test positief, dan zal de huisarts bepalen of verder onderzoek nodig is. Dan zal er een volledige colonoscopie uitgevoerd worden om de oorzaak van het bloedverlies op te sporen en om eventueel een gepaste behandeling op te starten.

Een colonoscopie is een kijkonderzoek van de darm. Concreet wordt de volledige dikke darm onderzocht met een soepele kijkbuis met een kleine camera. Daardoor kan de arts zowel poliepen en tumoren opsporen, als de poliepen verwijderen zodat ze niet kunnen uitgroeien tot kanker. Als de arts een tumor vindt, dan zal hij er een biopt (een stukje weefsel) van nemen. Later kan dan in het laboratiorium vastgesteld worden of het om een goed- of kwaadaardige tumor gaat.

Blauwe maand maart

De Vlaamse apothekers en de vzw Stop Darmkanker zullen tijdens de maand maart, de internationale darmkankermaand, blauwe lintjes verkopen via de apotheken. Het blauwe lintje is het symbool voor de strijd tegen darmkanker. In de apotheken kan je extra informatie en voorlichting krijgen over het vroegtijdig opsporen van darmkanker en de zelftesten om occult bloedverlies (FOBT) op te sporen. Vrouwen en mannen tussen de 56 en de 74 jaar krijgen die test gratis opgestuurd. Het is belangrijk dat je die test goed uitvoert en bespreekt met je huisarts als het resultaat positief is.

Mensen jonger dan 55 jaar kunnen echter ook darmkanker krijgen. Zij kunnen de zelftesten in de apotheek aankopen.

Heel het jaar door organiseert de vzw Stop Darmkanker overal in België informatiesessies.

Back To Top
Zoeken
Winkelwagen